Historie

November 1996 retter Allan Reib henvendelse til Pædagogisk Central på Borupgårdskolen i Snekkersten. Pædagogisk Central står for at flytte til Montebello i foråret 1997. Allan Reib gør Pædagogisk Centrals leder, Steen Lundby, opmærksom på at der på den nye adresse på Montebello kan indrettes et observatorium i tårnbygningen.

Montebelloobservatoriet

Idéen får fuld opbakning. I løbet af foråret 1997 udarbejdes tegninger af det kommende observatorium i tårnbygningen. På grund af manglende bevillinger ligger projektet stille frem til sommeren 2000.

I forbindelse med NOVA- Nordsjællands Astronomi Forenings stiftende generalforsamling d. 13 juni 2000 fremsendes et brev til Børne- og Ungeforvaltningen i Helsingør. I brevet tilbyder NOVA at stille både kikkert og kuppel til rådighed for et kommende observatorium på Montebello. Kernen i NOVA er alle tidligere elever fra Helsingør Ungdomsskoles astronomihold. En af eleverne fra først i firserne har netop købt en 4" Polarex linsekikkert gennem www.astronomibladet.dk Beredvilligt tilbyder han at stille dette fine instrument til rådighed for et evt. kommende folkeobservatorium på Montebello.

Helsingør Kommunes Børne- og Ungeudvalg synes godt om tilbudet. Der bevilges 271.000 kr. til indretning af observatorium i toppen af den godt 10 m høje tårnbygning mod at børn og unge fra Helsingørs folkeskoler og daginstitutioner får gratis adgang til observatoriet.

Pædagogisk Central, nu Pædagogisk Udviklingscenter, tilbyder i efteråret 2000, NOVA, at benytte Studielokale 2 som foreningens faste mødested. NOVA er meget taknemlig for dette tilbud og vil fra februar 2002 afholde sine månedsmøder her.

Observatoriet åbner 1. september 2002.

Amts - og fondsmidler

NOVA har siden foråret 2001 søgt økonomiske midler til astronomiske projekter på det kommende observatorium bl.a. anskaffelse af et stort computerstyret teleskop.

I juni 2001 donerede Friluftsrådet 100.000 kr. til anskaffelse af et computerstyret teleskop.

I september 2001 donerede Frederiksborg Amt, udvalget for "Uddannelse, Erhverv & Kultur," 105.000 kr. til et 3 - årigt astronomisk udviklingsprojekt på Montebelloobservatoriet.

I december 2001 donerede Bodil Pedersen Fonden, fonden bag Tycho Brahe Planetarium og Omnimaxteater, 25.000 kr. til anskaffelse af et computerstyret telekop. I december 2001 donerede Unidanmark Fonden 25.000,- kr. til anskaffelse af computerstyret teleskop.

Printvenlig version
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Strict
Kuppel
Montebelloobservatoriet.dk
Tagkant
Hovedside
Observatoriet: beliggenhed, historie, kuppel, udstyr, billeder
Information: �bningstider, priser, reservation, foredrag, n�r man bes�ger observatoriet, arrangementer, observationsprogram, forevisningsgruppen
Himlen nu
NOVA: medlemskab, aktiviteter, billeder
Sponsorer
Kontakt
Links